Paris - Fransa



Paris, Fransa'nın başkenti ve Ile-de-France bölgesinin merkezidir.Sen Nehri'nin üzerine,Paris Havzası'nın ortasına kurulmuştur. Paris'te ikamet edenlere Parisien(ne) diye hitap edilir. Tüm dünyada anıtları, sanatsal ve kültürel yaşamı ile bilinen Paris, aynı zamanda dünya tarihinde önemli bir şehir olmakla birlikte, başlıca ekonomik ve politik merkezler arasında yer almakta ve uluslararası taşımacılığın geçiş noktalarından birini oluşturmaktadır. Moda ve lüksün dünya başkenti olan Paris, "Işık Şehir" (Ville Lumière) diye de anılmaktadır.


GEZİLECEK YERLER

Eiffel Tower (Eyfel Kulesi)

Paris’in sembolü Eiffel Kulesi, Gustave Eiffel tarafından Fransız Devrimi’nin 100. Yıl kutlamaları nedeniyle düzenlenen Fuarın giriş kapısı olarak inşa edilmiş. Yapıldığı yıllarda Fransızlar tarafından sevilmeyen ve şehrin manzarasını bozduğu gerekçesiyle, yıkılması için kampanyalar başlatılan kule, bugün şehrin sembolü ve turistlerin en sevdiği yapı olmuş durumda. Gündüz ve gece ayrı güzellikte manzaralar sunan kulede 57m, 115m ve 276m’lerde 3 adet seyir terası bulunmaktadır.
Paris manzarasını yukarıdan görmek ve fotoğraflamak için kuledeki seyir teraslarından birine çıkabilirsiniz.

Eiffel Kulesi sayılarla;
Açılış yılı : 1889
Yapımında 10100 ton demir kullanılmış ve 18.038 adet demir parça 2.500.000 adet perçinle birleştirilmiştir.
Yapımı 26 ay süren kulede 3000 işçi çalışmıştır.
Yüksekliği : 300m, üzerindeki antenle birlikte 324m.

Seine River

Paris şehrini Kuzey ve Güney olarak ikiye ayıran Seine Nehrinde yapılacak bir tekne turu Paris’te yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri olarak sayılmaktadır. Nehrin çevresi, Dünya Mirası listesinde bulunmaktadır.Tekne turunda Eiffel Kulesini, Notre Dame Katedralini, Louvre Müzesini ve Seine Nehrini süsleyen zarif köprüleri görüp, fotoğraflamak mümkündür.
Işıklar içerisinde Paris manzarasını seyretmek için turu akşam yapabilirsiniz.


Notre Dame Cathedral / Notre Dame Katedrali

Eskiden Kral ve Kraliçelerin taç giyme törenleri burada yapıldığı söylenmektedir. Seine Nehri’nin kıyısında bulunan yapı, bütün Dünya’ya yayılan şöhretinin büyük bir kısmını Victor Hugo’nun “Notre Dame’ın Kamburu” romanına borçludur.
Süslü ve ihtişamlı görüntüsüyle dikkat çeken Notre Dame Katedrali 1163 – 1345 yılları arasında inşa edilmiştir. Özellikle iki yanında bulunan kuleler oldukça gösterişli bir mimariye sahiptir.


Charles de Gaulle Meydanı & Zafer Takı

Aralarında Champs-Elysees’in de bulunduğu 12 caddenin kesiştiği noktada bulunan Charles de Gaulle meydanı’nın ortasında bulunan Arc de triomphe de l’Étoile (Zafer Takı), Napolyon tarafından yaptırılmıştır. Üzerine Napolyon’un kazandığı zaferler ve genarellerinin isimleri yazılan bu anıt, 50 m yüksekliğindedir. 


Avenue des Champs-Élysées (Şanzelize Caddesi)

Charles de Gaulle anıtı ile Concorde Meydanı arasında 2 km boyunca uzanan Champs-Elysees, Paris’in ve bütün Dünya’nın en güzel ve şık caddeleri arasında yer almaktadır. Caddenin iki kenarında bulunan ağaçlar buraya her mevsim ayrı bir güzellik katmaktadır. Gece ışıklandırmaları ile de dikkat çeken caddede bulunan şık restaurant ve kafelerde oturup kahvenizi yudumlarken, etrafı seyretmek oldukça keyifli olacaktır. 


Place de la Concorde (Concorde Meydanı)

Paris’in en önemli ve büyük meydanlarından biri olan Concorde Meydanı, Fransız Devrimi sırasında 16. Lui ve Kraliçe Maria Antuannette’in de aralarında bulunduğu 1119 kişinin burada giyotinle idam edilmesiyle ünlenmiştir. Ortasında bulunan 23 m yüksekliğindeki 3200 yıllık dikilitaş, Mısır Valisi Muhammed Ali tarafından hediye edilmiş ve Ramses’in Luxor tapınağından buraya getirilmiştir.


Musée du Louvre, Palais Royal (Louvre Müzesi)

Dünya’nın en büyük ve en önemli müzelerinden biri olan Louvre Müzesi, Seine nehrinin kenarında bulunmaktadır. Yılda yaklaşık 8 milyon kişi bu müzeyi geziyor. Aralarında Osmanlı eserlerinin de bulunduğu, Mısır, Uzakdoğu, Yunan ve Avrupa sanat tarihine ait yaklaşık 35.000 esere ev sahipliği yapan bu müzeyi gezmek için epey zamanınızın olması gerekmektedir.. Ünlü tablo Mona Lisa da bu müzenin eserleri arasında yer almaktadır.

Burası, 14. Louis Versailles sarayını yaptırana kadar Kraliyet ailesinin sarayı olarak kullanılmıştır. Fransız Devrimcileri tarafından 1793 yılında halka açık bir müzeye dönüştürülmüştür. Müzenin girişinde bulunan modern cam piramit ise Louvre Sarayı’nın tarihi görüntüsüyle tezat oluşturan mimarisiyle oldukça dikkat çekmektedir.


Paris Opera Binası (Opéra-Garnier)

Mimar Charles Garnier tarafından tasarlanan Opera Binası Neobarok stilinde 1875 yılında inşa edilmiştir. Bina Paris’te görülmeye değer görkemli eserlerden bir tanesidir.


Montmartre Tepesi

Montmartre Tepesi, sanatçılar tepesi olarak da bilinmektedir. Bölgedeki sokaklarda bulunan ressamlara portrenizi yaptırabilirsiniz veya sergiledikleri eserleri seyredebilirsiniz. Şansınız varsa sokak müzisyenlerinin performansına denk gelip bir konser dinleyebilirsiniz. Bu bölge Picasso, Monet, Salvador Dali gibi bir çok sanatçıya ev sahipliği yapmış olmasıyla da ünlü ve muhteşem Paris manzarasını yukarıdan seyredip, fotoğraflayabileceğiniz bir konuma sahiptir.


Sacre Coeur Bazilikası

Montmartre Tepesi üzerine kurulmuş olan beyaz kilise Sacre Coeur’un yapımına Mimar Paul Abadie tarafından başlanmıştır. 1914 yılında tamamlanan ve 1. Dünya savaşından sonra ziyarete açılan Bazilika yılda yaklaşık 10 milyon turist tarafından ziyaret edilmektedir.


Jardins du Luxemburg (Lüksemburg Bahçesi)

ABD’nin ünlü Özgürlük Anıtı’nın bir kopyasını da içersinde barındıran Lüxemburg Bahçeleri, Paris’in en görülesi yeşil alanlarından bir tanesidir. Paris gezinize keyifli bir mola vermek isterseniz, rengarenk çiçekler, güzel heykeller, yemyeşil ağaçlar, ortasında bulunan göl ve fıskiyelerle süslü bu bahçede vakit geçirebilirsiniz. Bahçede bulunan ve günümüzde Fransız Senatosu olarak kullanılan bina, 17. yüzyılda Lüksemburg Sarayı olarak inşa edilmiştir.


La Defense

Paris’in tarihi eski şehir bölgelerini gezdikten sonra vaktiniz kalırsa, şehrin modern yüzünü görmek için La Defense’e gidebilirsiniz. Burada Charles de Gaulle (l’Étoile) anıtının modern bir benzeri sizi karşılayacaktır. Grande Arche, Fransız Devrimi’nin 200. Yılı kutlamaları için Danimarkalı mimar Johann Otto von Spreckelsen tarafından tasarlanmış ve 1989 yılında yapımı tamamlanmıştır. Devlet dairesi olarak kullanılmaktadır.


Château de Versailles (Versay Sarayı)

Versailles Sarayı 14. Louis tarafında 1668 yılında yaptırılmış. Bugün Avrupa’nın en büyük sarayı olarak kabul ediliyor. Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan saray Paris’in yaklaşık 25 km dışında bulunmaktadır.
1300 odası bulunan sarayda hiç tuvalet bulunmuyor.
En önemli odası 400 ayna ile kaplı ve 75 m uzunluğundaki Aynalı Galeri'dir. Sarayın süslü ve ihtişamlı iç bölümlerini gezdikten sonra bahçesine de mutlaka vakit ayırmanız önerilmektedir.
İnanılmaz büyüklükte olan bu bahçede kralların tekne turu yapabilmesi için yapay bir göl bulunmaktadır.


Disneyland Paris

Eğlence merkezi DİSNEYLAND...
Çocuklu aileler tarafından mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında yer alan Disneyland’de yapabileceğiniz bir çok aktivite bulunmaktadır.
Mickey Mouse, Pluto, Donald Duck gibi Disney karakterlerinin geçit törenini izleyebilirsiniz.
Korku tünellerinde heyecanlı bir geziye katılmak veya animasyon gösterilerini izlemek de yapılabilecek aktiviteler arasında yer almaktadır..

Disneylan Paris’in içersinde ayrıca alışveriş yapabileceğiniz mağazalar, sinema salonları ve her zevke hitap eden restaurantlar da bulunmaktadır.


Gezi Videosu

Kaynak : http://www.supergezginler.com/wordpress/paris-gezilecek-yerler/

Yorumlar