Curling



  Curling, buz üzerinde yapılan bir çeşit taş kaydırma sporudur,bu oyun yüzyıllardır oynanmaktadır. İskoçya'da bir bataklıkta bulunan 1.200'lerden kalma taş, bu sporun 1500'lü yıllardan beri yapıldığını kanıtlamaktadır. Olimpik bir spor olan Curling daha çok İskoçya ve Kanada'da oynanır.

  Günümüzde İskoçya ve Kanada dışında, ABD, İngiltere, İsveç, İsviçre, Japonya ve Fransa'da da düzenli bir biçimde curling müsabakaları yapılmaktadır. Bu oyun İskoçya ve Kanada gibi ülkelerde o kadar ilgi çeker ki Curling için yapılmış bilgisayar oyunları dahi bulunmaktadır. 


  Oyun Alanı Curling, 42 m uzunluğunda 4,3 m genişliğinde "Rink" adı verilen buz alanı üzerinde oynanır. Buz üzerine çizilmiş hedefler, disk şeklindeki halkalardan oluşup "ev" adını alır. Evlerin çapı 3,66 m'dir. 

  Birbirlerinden 34,7 m uzaklıkta bulunan evlerin oyun hattı "hog"dan uzaklığı ise 6,4 m'dir.



  Curling oyununun ana malzemesini, buz üzerinde kaydırılarak hedefe ulaştırılmaya çalışılan taşlar oluşturur. Ortalama ağırlıkları 18,1 kg olan taşların, azami ağırlıkları 19,958 kg'dır. Dış çevresi en fazla 91,4 cm olan curling taşlarının yüksekliği ortalama 11,4 cm'dir. Taşların kenarlarında yönetilebilmesi için demirden halkalar bulunur. 

  Curling taşı, yalnızca İskoçya'nın Craig adasında bulunan, deniz seviyesinin altındaki özel bir taştan yapılır.


  Curlingde oyun alanının süpürmek çok önemlidir. Bu sayede taş iki üç m daha kaydırılır ve yolundan ayrılmaz. Aynı zamanda süpürme işleminin takım morali üzerinde de olumlu bir etkisi vardır. Bu şekilde, takımın her ferdi, oyunun başarısına katkıda bulunduğunu hisseder. 

  Malzeme açısından, oyuncunun doğru süpürgeyi seçmesi oldukça önemlidir. Kanada süpürgesi, oyunun spor yönünü ortaya çıkartır ve seyirciler için ilginçtir. Fakat imal edildiği çalı samanı çabuk aşınmaktadır. 

  Iskoç süpürgesi daha ekonomik ve daha etkilidir; çünkü buzla sürekli temas halindedir ve herşeyden önce daha az ses çıkartmaktadır. 
  Bu sporda şahsi malzeme olarak geneldi bir çift uygun ayakkabı ve bir çift eldiven yeterlidir. Ayrıca kıyafet olarak kulübün forması ile curling taşları ve süpürgeleri eklenebilir.OynanışıOyun dörder kişilik iki takım halinde oynanıyor.


  Takımlar üç süpürücü ve bir atıcı olarak diziliyor. Bir oyunda sekiz taş kullanılıyor. Oyuncular 42 m'lik pist üzerinde 19 kg'lık taşı kaydırarak, çember şeklindeki hedeflere ulaştırmaya çalışırlar. 
Çemberden 6,4 m öndeki oyun hattına (hog) ulaşamayan taşlar oyun dışıdır. Sınır çizgisini tamamen aşan bir taş sayılmaz ve uzaklaştırılır. Aynı kural, oyun hattını (hog) tam olarak geçemeyen taşlar için de geçerlidir. Hog'un ardından fırlatılan taşlar da geçersiz sayılır (eğer daha önce geçerli bir taşı vurmamışsa). Her oyuncu iki taş atmak zorundadır yani her oyuncu atıcı veya süpürücü olabilir. 

  Takımın kaptanına “skip” denir, futboldaki serbest oyuncu gibi “skip” de istediği her pozisyonda oynayabilir.Sekiz taşın sonunda en çok puanı toplayan takım oyunu kazanır. 

Yazı Alıntıdır: http://www.geldik.net/threads/curling-sporu-nedir-nasil-oynanir-_curling-nedir-_curling-tarihcesi.74688/


Maç Videosu



Yorumlar