Pamukkale





Travertenler


  Pamukkale Denizli’nin kuzeyinde merkeze 20 km. uzaklıkta antik kent Hierapolis ile iç içedir. MÖ. 97'de kurulan Hierapolis Hz.İsa’nın havarilerinden St.Philip’in burda öldürülmesinden dolayı kutsal kent olarak bilinir.

  Pamukkale termal kaynağı fazla olan bir bölgedir. Buradan çıkan suların sıcaklığı 35-100 derece arasında değişen 17 kaynak bulunmaktadır. Kaynaklar antik dönemden beri akmaktadır. Termal su kaynaktan çıktıktan sonra 320m uzunluğunda bir kanal ile traverten başına gelmekte ve buradan, 60-70m.lik kısmi çökelmenin olduğu traverten katlarına dökülmekte ve ortalama 240-300m. yol kat etmektedir.




  Katmanlı havuzcuklarda ve katkat seddelerinde, çökelmekte olan kalsiyum karbonat, başlangıçta yumuşak bir jel halindedir. Zaman içinde sertleşmekte ve "traverten" olmaktadır. Ancak ziyaretçiler tarafından katmanlar üzerinde gezilmesi ve oynanması, henüz yumuşak haldeki kalsiyum karbonatların ezilmesine, dağılmasına ve çökelme dengesinin bozulmasına sebep olmaktadır. 


  Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Türkiye'nin tanıtım afişlerinden "Pamukkale posteri"ni Avrupa bölgesi birincisi seçti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, "2011 Vettor Giusti Ödülü", Pamukkale posterine verildi.

Yazı Alıntıdır:http://soruncevapliyalim.com/turkiyede-kultur/27870-pamukkale-travertenleri-hakkinda-bilgiler-ve-resimler.html


Hierapolis Antik Kenti


  Denizli ilinin 18 km. kuzeyinde yer alan Hierapolis antik kentinin Arkeoloji literatüründe “Holy City” yani Kutsal Kent olarak adlandırılması, kentte bilinen bir çok tapınak ve diğer dinsel yapının varlığından kaynaklanmaktadır.Kentin hangi eski coğrafi bölgede yer aldığı tartışılır. Hierapolis coğrafi konumu ile kendisini çevreleyen çeşitli tarihi bölgeler arasında yer almaktadır. Antik coğrafyacı Strabon ile Ptolemaios verdikleri bilgilerde, Karia bölgesine sınır olan Laodikeia ve Tripolis kentlerine yakınlığı ile Hierapolisin bir Frigya kenti olduğunu ileri sürerler. Antik kaynaklarda, kentin Hellenistik dönem öncesi adı ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır. Hierapolis olarak adlandırılmadan önce kentte bir yaşamın var olduğunu Ana Tanrıça kültünden dolayı biliyoruz. 


 Kentin kuruluşu hakkında bilgilerin kısıtlı olmasına karşın; Bergama Krallarından II. Eumenes tarafından MÖ. II. YY. başlarında kurulduğu ve Bergamanın efsanevi kurucusu Telephosun karısı Amazonlar kraliçesi Hieradan dolayı, Hierapolis adını aldığı bilinmektedir.
Hierapolis, Roma İmparatoru Neron dönemindeki (MS. 60) büyük depreme kadar, Hellenistik kentleşme ilkelerine bağlı kalarak özgün dokusunu sürdürmüştür. Deprem kuşağı üzerinde bulunan kent, Neron dönemi depreminden büyük zarar görmüş ve tamamen yenilenmiştir. Üst üste yaşadığı bu depremlerden sonra kent, tüm Hellenistik niteliğini kaybetmiş, tipik bir Roma kenti görünümünü almıştır. Hierapolis Roma döneminden sonra Bizans döneminde de çok önemli bir merkez olmuştur. Bu önem, MS. IV. yüzyıldan itibaren Hıristiyanlık merkezi olması (metropolis), MS. 80 yıllarında, Hz. İsa’nın havarilerinden olan, Aziz Philipin burada öldürülmesinden kaynaklanmaktadır. Hierapolis, XII. yüzyıl sonlarına doğru Türklerin eline geçmiştir.
Yazı Alıntıdır:http://www.pamukkale.gov.tr/tr/content.asp?id=584



Yeşildere Şelalesi


 Yeşildere Şelalesinin yüksekliği 55 metredir. Kışın genişliği artar. Şelalenin dibi sünger gibi kayalarla ve yeşil yosunlarla kaplı. Çevresinde ise yüzlerce yıl yaşında çınar ağaçları var. Yürüyüş ve safari için uygun bir mekan.


 Çevresi çam ormanı kaplı bölge, avcılığa, yürüyüşe ve jeep safariye oldukça uygundur.Turizm açısından oldukça önemli bir yere sahip olan Yeşildere Şelalesi,Denizli’ye gidildiğinde günübirlik olarak gezilebilecek yerler arasında oldukça iyi bir alternatiftir. 
Yazı Alıntıdır: http://www.neredenegezilir.com/yergoster/Yesildere-Selalesi-Denizli.html


Tanıtım


Yorumlar