Fringe





Bilimkurgu, drama ve gerilimin iç içe geçtiği yapımda bir özel ajan, bir bilim adamı ve oğlundan
oluşan üçlümüz, bir dizi inanılmaz olayla bağlantılı ölümcül bir gizemi çözmeye çalışıyorlar...

8,5
Your rating: 
  -/10 
Ratings: 8,5/10 from 135.486 users
Reviews: 351 user | 92 critic

Creators:

, , 

Sezon 1 


  Tüm yolcuların ve mürettebatının ölmüş olduğu, içinde hiçbir hayat belirtisi bulunmayan bir uçak Boston Logan Havalimanı'na iniş yapar... Bu gizemli olayı araştırmak üzere, FBI Özel Ajanı Olivia Dunham (Torv) görevlendirilir. Ancak araştırma esnasında ortağı Özel Ajan John Scott (Valley), ölümün kıyısına gelir. Çılgına dönen Dunham, umutsuzca ona yardım edecek birilerini aramaya başlar. Bu durum, özel ajanımızı günümüzün Einstein'ı Walter Bishop'a (Noble) götürür. Ancak Bishop, 17 yıldan fazla zamandır akıl hastanesindedir ve ona ulaşabilmenin tek yolu da asi oğlu Peter'ı (Jackson) yardım etmeye ikna etmekten geçer. Özel Ajan Philip Broyles'ın (Reddick) emrindeki üçlümüz, zamanla o ölümcül uçakta yaşananların, çok daha büyük ve şok edici bir gerçeğin sadece ufak bir parçası olduğunu keşfedeceklerdir.


Sezon 2


  İkinci sezonunun çoğu bölümünün konusu paralel evren ile ilgilidir. Peter'ın yaşadığımız evrende çocukken geçirdiği bir hastalık yüzünden öldüğü bu sezonda kesinleşmiştir. Walter bu olaydan sonra diğer evrene geçmenin yolunu bulmuş ve Peter'ı yaşadığımız evrene getirmiştir ve bu olayı hiçkimseye anlatmamıştır. Bu olay paralel evrende yumuşak nokta(Soft Spot)ların oluşmasına neden olmuştur. Diğer evrendeki Walter (Walternate), Savunma Bakanı olmuştur ve Fringe Departmanı bizim evrenimizden çok daha güçlüdür. Bizim evrenimize geçmek için şekil değiştirme teknolojisini geliştirmişler ve Peter'ı geri getirmeye çalışmışlardır. The Observer (Gözcü) Walter'ı daha önce uyarmış ve Peter diğer evrene geçerse iki evrende de büyük bir felaket meydana gelir demiştir. Bu felaketin Olivia'nın William Bell ile konuşmasını hatırlaması üzerine Great Storm yani iki evrenin birbiri içine geçerek bir tanesinin hayatta kalması olayı olduğunu anlamışlardır.






Sezon 3


  3.Sezon Olivia' nın paralel evrende kendisinin Folivia (Fake Olivia) olduğuna inandırılmaya çalışılmasıyla başlıyor. Kendisine patlamada kafasına aldığı darbeden dolayı beyin tramvası geçirdiği ve bu yüzden kafasında kuruntular yarattığı söylenir. Aynı zamanda kendisine Walternative tarafından Folivia 'nın anılarını transfer eden bir tedavi yapılmaktadır. Bu tedavi sonucunda Olivia yavaş yavaş Folivia' nın anılarını kendi anıları sanmaya ve ikna olmaya başlar. Ancak bir süre sonra Walter ve Peter' ın hayallerini görmeye başlar ve hatırlayamadığı boşlukları onlar aracılığıyla doldurarak aslında kim olduğunu öğrenmeye çalışır. Walternative' in asıl amacı ise Olivia'nın evrenler arası geçiş yaparken nasıl zarar görmediği ve bunu nasıl yaptığını araştırmaktır. Bunun için Olivia' yı ikna ederek paralel evrendeki kendi tankına sokarak bazı testler yapar. Bu testler sonucunda çok kısa sürelerde de olsa kendi evrenine geçişler yapmayı başarır. Bu sırada Walternative ise Olivia' nın bu geçişlerde beyninde salgılanan kimyasalları tespit ederek Cortexiphan' ı elde etmiş olur. Peter ise hayal olarak görünmeye devam ederek Olivia' ya geçiş yaptığında gördüklerinin aslında kendi evreni olduğunu ve diğer evrende bulunmadan bu kadar çok şeyi bilemeyeceğini, kız kardeşinin doğumda ölmediğini, kızı Ella' nın da yaşadığını ve doğum gününü söyler. Olivia bu kadar bilgiyi kafasında uydurmadığını düşünerek bir sonraki geçişinde kendi evine telefon ederek Peter' ın dediklerini doğrular. Böylece artık kim olduğunun farkına varmış olur.






Sezon 4 


  Olivia'nın Ajan Lincon'a paralel evrenler arasındaki köprüyü göstermesiyle başlar. Zaman çizgisinden silinen Peter'ı aynalarda gören Walter Bishop başlarda bunun hayal olduğunu sanmakta ise daha sonra gerçek birini gördüğüne karar verecektir ve Olivia ile birlikte Peter'ın yeniden dönmesini sağlaycaklardır ancak zaman çizgisi değişmiş olduğundan ve Peter silinmiş olduğundan başlarda hiçkimse Peter'ı tanımayacak Peter da yanlış bir paralel evrende olduğunu düşünecektir. Peter'ın bu düşüncesi September'in uyarısıyla değişecek ve Cortexifanın etkisiyle Olivia da zamanla Peter'ı hatırlamaya başlayacaktır. Bu arada silindikten sonra yeniden ortaya çıktığı kendi paralel evreninde pek yüz bulamayan Peter Mavi Paralel Evren'e geçerek savunma bakanı olan alternatif Walter'la tanışacaktır ancak geçen seferin aksine değişen zaman çizgisinde yeni Walternatif zalim değil son derece sevecen bir yapıya sahiptir ve kuşkulandığı gibi şekil değiştiricileri kendi paralel evrenine gönderen kişi Walternatif değildir. Bu sezonda şekil değiştiriciler daha da gelişmiş durumdadır ve yaralandıklarında ya da öldürüldüklerinde vücutlarından civa yerine kan akmaktadır. Bu nedenle bu organometalik yapay zekaya sahip üstün biyomühendislik başarısı Bell'in tasarımı olan robotları, kılığına girdikleri insanlardan ayrıd etmek hayli zordur.


Sezon 5 


  Bu sezon, gözcülerin istilasıyla başlamaktadır ve başlarda bütün Fringe ekibi kehribar içine hapsolmuş durumdadır ancak yine bir FBI ajanı olan ve o dönemin Fringe bölümünde çalışan Olivia ve Peter'ın kızı Henrietta tarafından Fringe üyeleri teker teker kehribar içinden çıkarılacaktır.



Yazı Alıntıdır: http://tr.wikipedia.org/wiki/Fringe

Yorumlar