Badminton
Badminton iki kişi ya da ikişer kişiden meydana gelen iki rakip grup tarafından raket ve mantardan yapılma tüylü bir topla, 155 cm yüksekliğinde 76 cm 'lik bir filenin tam ortadan ikiye böldüğü 5.18 m en ve 13.40 m boyunda dikdörtgen bir alanda oynanan bir oyundur. Rakip taraflar topu karşı tarafın sahasına düşürmeye çalışarak puan ararlar. Sadece servis kullanan taraf puan kazanabilir. Her bir set 15 puanlıktır ve 15'e ilk ulaşan taraf (en az 2 puan fark varsa) seti alır. Oyunda saha ve başlama vuruşu yazı-tura atışı ile belirlenir. Yazı-tura atışını kazanan servis atmak ya da karşılamak konusunda bir seçim yapar ve oyuna servisle başlanır. Servis atan oyuncu topu raketle bel seviyesini geçmeden yukarıdan aşağıya doğru gönderir. Topun mantarlı kafa kısmının aşağı bakması zorunludur. Servis atma sırasında mutlaka iki ayak yerle temasını kesmemelidir.
Top, filenin üzerinden geçip rakip yarı sahasına ulaşmazsa, saha çizgilerinin dışına düşerse, ya da tavana çarparsa oyun dışına çıkmış sayılır. Karşılayan oyuncu hazır olmadan servis kullanmak kural ihlali sayılır. Ancak karşılayan oyuncu karşılamak için hamle yaparsa atış faullü olmaktan çıkar. Oyun sahasının 13.4m boyu 5.18m eni vardır. Çiftlerdeyse bu ölçülere 42 cm daha eklenir. Saha enine tam ortadan fileyle ikiye bölünmüştür. Birinci setin bitiminde, eğer oynanacaksa üçüncü set öncesinde tek set üzerinden yapılan maçlarda, önde giden taraf, 11 sayılık sette 6. sayıya ulaşınca ,15 sayılık sette 8. sayıya ulaşınca yarı alan değişimi yapılır.
PUANLAMA (SAYI KAZANMA)
Aksi kararlaştırılmadığı sürece taraflar en çok üç set oynar. Yalnızca servis kullanan taraf sayı alabilir. Tek erkekler ve çiftler karşılaşmalarında, 6 sayılı kuralda sözü edilen durum dışında, 15 sayısına ilk olarak ulaşan taraf seti kazanır. Tek bayanlar karşılaşmalarında, 9.6 sayılı kuralda sözü edilen durum dışında, 11 sayısına ilk olarak ulaşan taraf seti kazanır.
Uzatmalar, Set skorunun 14-14 olduğu durumlarda (tek bayanlarda 10-10), ilk önce 14 sayısına (tek bayanlarda 10) ulaşan taraf seti 'uzatma' (6 sayılı kuralda zikredilen hususu) hakkına sahip olacaktır.Bu uzatma hakkı ancak yukarıda belirtilen sayıya erişildiği an ve bir sonraki servis atışı yapılmadan önce kullanılabilir. Uzatmalar aşağıdaki şekillerde gerçekleştirilir. Durum 14-14 iken uzatmaya gidildiğinde 3 sayı.
SERVİS
Hatasız servis atışı için; Servis kullanan ve karşılayan oyuncular birbirine çapraz servis içinde durur. Ayakları bu servis alanlarını çevreleyen sınır çizgilerine basmayacak şekilde durur ve servis atışı yapılıncaya dek gerek servis kullanan gerek karşılayanın her iki ayağının bir bölümü, oyun alanının yüzeyine temas halindeyken, hareketsiz kalır.
Topun tamamı servis kullanan oyuncunun bel hizasından aşağıda bulunmalı, tüy topa ilk vuruş taban kısmına dokunularak yapılmalıdır. Topa vuruş anında servis kullanan oyuncunun raketinin sapı, raket başı, oyuncunun raket tutan elinden belirgin bir şekilde aşağıda olacak şekilde aşağıya doğru eğik olacaktır. Servis atışı başladıktan tamamlanıncaya kadar servisi kullanan oyuncunun raketi öne doğru hareketini sürdürür. Oyun servis atışıyla başlar. Doğru bir servis atışı için;
- Servis atma esnasında iki ayağın yere teması kesilmeden, size ayrılan servis alanı dahilinde beklenmeli. Servis alanı, skorun durumuna göre sağ veya sol olabilir.
- Servis vuruşu sırasında top ve raketin kafası bel seviyesinin altında olmalıdır.
- Servis atışı nizami değilse,
- Servis atıldığında tüy top fileye takılır ve tepesinde asılı kalırsa ya da fileyi aştıktan sonra rakip sahada fileye takılırsa,
- Oyun esnasında eğer tüy top oyun alanının sınır çizgilerinin dışına düşerse,
- Filenin arasından ya da altından geçerse,
- Filenin öbür tarafına geçmezse,
- Oyun alanının yakın çevresi dışında kalan bölgede bir kişiye ya da nesneye değerse,
- Rakibini engelleyecek ya da dikkatini dağıtacak şekilde, rakip oyun alanı file altından raketi ve bedeni ile ihlal ederse,
- Rakibin nizami vuruş yapmasını, tüy topa file üzerinden vurarak engellerse,
- Aynı oyuncu tarafından üst üste iki kez topa vurulursa,
- Eğer oyuncu ısrarlı ve saldırgan davranış ve yüz kızartıcı eylemlerden dolayı ceza aldıysa hatalı davranışlar gösteriyor demektir.
SERVİS DÜZENİ
Servis atışı yazı tura ile belirlenir. Tekler oyununda servis atma hakkını kazanan oyuncu, sağ servis alanından karşı tarafın çapraz servis alanına kurallara uygun olarak topa vurarak oyunu başlatır. Hata durumunda servis hakkı kaybedilip karşıya geçer. Oyun böylece devam eder.
Çiftler oyununda da yine ilk servis atma hakkı yazı tura atışıyla belirlenir. AB oyuncularının XY oyuncularına karşı oynadığını kabul edelim ve servis hakkını AB oyuncuları kazanmış olsun. A oyuncusu servis atma hakkını almış olsun. A oyuncusu sağdan X oyuncusu tarafındaki çapraz servis alanına servisi atar. Sayıyı kazanırsa, aynı A oyuncusu bu defa soldan Y oyuncusuna servisi atar. Servis kaybı durumunda servis atma hakkı karşı tarafa geçer. Sayı kazanıldıkça aynı oyuncu, hata durumunda aynı takımdaki ikinci oyuncuya servis hakkı geçer. Eğer o oyuncu da hata yaparsa, servis karşı tarafa geçer ve oyun böyle devam eder.
TUTUŞ ve VURUŞLAR
Forehand Ve Backhand Tutuş
Forehand tutuşu tenisteki tutuş gibi, işaret ve başparmak V şeklinde, avuçiçi kısmen yukarı gelecek şekilde tutulur. Tenisteki bachand tutuş gibi, raket forehand konumdan sağa doğru çevrilerek ve avuiçi kısmen aşağıya gelecek şekilde tutulur.
Forehand ve Backhand
Hazırlık aşamasında, vücut ağırlığı iki ayakta eşit dengeli şekilde ve bir ayak önde olmalıdır. Top ön ayak hizasında olmalı ve raket geriye alınmalı, aynı zamanda bilek yukarı kalkmış vaziyette olmalıdır.
Topu serbest bırakma aşamasında, vücut ağırlığı ön bacağa doğru transfer edilmeli ve gözler top üzerinde olmalıdır. Vuruş sırasında, raket öne doğru sallanarak topun mantar kısmıyla buluşmalıdır. Ağırlık ön ayakta ve gözler topu takipte olmalıdır. Vuruştan sonra, bilekler hala yukarı vaziyetini korumalı ve kol ile vücut topun gidiş yönüne doğru takip etmelidir.
Backhand servis atışı, oyuncuların büyük çoğunluğu tarafından kullanılan kolay ve başarılı bir vuruş şeklidir. Raket ve top vücudun ön tarafına alınır, topa raketin arka yüzüyle ve az salınımla vurulur. Hazırlık aşamasında, ağırlık iki ayakta dengelenmiş ve bir ayak önde olmalıdır. Top ve raket bel seviyesinin altında ve vücut önünde olmalıdır.
Kaynak: http://www.dosyabak.com/icerik-BADMINTON-HAKKINDA-BILGILER-425.html
Badminton En Uzun Rallisi
Yorumlar
Yorum Gönder