Venedik - Italya


Venedik dünyanın en ilginç şehirlerinden biridir. İtalya’da bulunan bu şehir bir lagünde bulunmaktadır. Tarihi boyunca şekil değiştirse de Venedik romantik havasından hiçbir şey kaybetmemiştir. İlk bakışta küçük bir yer gibi görünmese de Venedik farklı belediyelerden oluşan büyük bir kenttir. Bu yerleşimlerden en ünlüsü 118 adadan oluşan Sestieri bölgesidir.

Su üstünde yüzer gibi görünen bu şehir kanalları, gondolları ve romantik turları ile dünyanın en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. Venedik’te motorlu araç trafiği yoktur, çünkü kullanmak yasaktır. Her türlü ulaşım kanallar yoluyla sağlanır. Şehri özel kılan belki de en temel unsur budur. Venedik ayrıca bir sanat ve kültür şehridir. Özellikle 15. ve 16. yüzyıllarda meydana getirilen eserler Venedik’i Venedik yapmıştır. Özellikle Rönesans dönemi etkileri şehrin hemen her noktasında görülür. Venedik ziyaretçilerine birçok Avrupa kentinden farklı bir ortam sunan bir İtalyan şehridir.

Venedik Hava Durumu & Gezi İçin En İyi Zaman

Venedik için en uygun gezi zamanı olarak hava koşullarının iyi olduğu ve şehrin çok kalabalık olmadığı kış ayları kabul edilir. Aşırı soğuk olmayan ve yağışların yaşanmadığı kış günleri şehrin daha sessiz sakin bir havaya büründüğü bir Venedik ile karşınızdadır. Hava durumuna gelince ise yaz ayları ortalama sıcaklık 25 derece civarındadır. Fakat nemli ortam ve birçok yerde klima olmaması yaz aylarını çekilmez hale getirebilmektedir. İlkbahar ve sonbahar dönemlerinin en ideal hava sıcaklıklarının yaşandığı dönemler olduğu düşünülmektedir. 

Venedik Neden Sular Altındadır?

Venedik ismi geçince insanın aklına hemen gondol gelir. 697 yılından beri kullanılan bu sandalların ismi Yunanca Kondi kelimesinden gelir. Anlamı ise deniz kabuğudur. Çok süslü ve rengarenk olan gondollar 1562 tarihinde alınan bir kararla siyaha boyandı. Venedik’te gondolcuların sayısı 420’dir ve bu sayı hiç değişmez. Ölen gondolcunun küreği hiç kullanılmaz. Venedik her yüz yılda bir 9 cm suya gömülmektedir. Sular kabardığında bazı meydanlar ve sokaklar su altında kalır.
Bundan tam 6 yüzyıl önce Venedikliler, kendilerini savunmak amacıyla karadan gelecek olan saldırılara karşı akarsuların yönünü değiştirerek lagüne yönlendirmişler ve bunun sonucunda da şehrin etrafı sularla kaplanmıştır.
Peki nasıl oluyor da şehir sular altındayken kenarlarındaki binalarsağlam bir şekilde ayakta kalabiliyor?
Venedik’teki binalar, birbirine çok yakın bir şekilde bir araya getirilen  ahşap kazıklar üzerine inşa edilmiştir.Su altında oksijen olmadığı için çürümeyen ahşap aksine mineral düzeyi yüksek suya maruz kaldığı için kaya gibi sert bir madde haline dönüşür. Kazıklar yumuşak kum ve çamur tabakasını delerek daha sert olan kile kadar batar.
Venedik’in altında bulunan ahşap kazıklar, üzerinden yüzyıllar geçmesine rağmen hala sağlamdır. Binaların temelleri bu kazıklardan oluşur ve taştan binalar bu temelin üzerine oturtulmuştur. Ancak Venedik’teki binalar zaman zaman Adriyatik denizinin özellikle sonbahar ve ilkbahar dönemlerindeki hareketleri nedeniyle sel tehlikesi altındadır.
Kaynaklar : http://bilgibirikimi.net/2012/07/25/venedik-nerededir-nasil-bir-kenttir-venedik-hakkinda-kisa-bilgi/
http://gezipgordum.com/venedik-hakkinda-bilgiler/
Video(Belgesel)

Yorumlar