Hasankeyf


  Hasankeyf'in ne zaman kurulduğu tam olarak bilinememektedir. Şehrin jeopolitik yapısı çok eski bir yerleşim merkezi olduğu ihtimalini kuvvetlendirmektedir. Bugün bile zaman zaman bazıları mesken olarak kullanılan çok sayıdaki mağaralar, insanların çok eski çağlarda burada yerleştiklerini göstermektedir.


  Mevcut bilgilere göre, Hasankeyf kalesinin kurulması, MS. 4'üncü yüzyıla rastlamaktadır. Bu yüzyıl ortalarında, Diyarbakır çevresini ele geçiren Bizans İmparatoru Konstantinos, bölgeyi korumak amacıyla iki sınır kalesi inşa ettirmiştir. Bu iki kaleden birisi Hasankeyf Kalesidir.


  Kale, Sasanilere karşı siyasi bir önem kazanınca, daha sağlam bir şekilde yeniden tahkim edilmiştir. Hasankeyf, MS. 639 yılında Emeviler tarafından fethedilmiştir. Bu tarihten sonra; Abbasiler, Hamdaniler, Mervaniler, Artuklular, Eyyubiler ye Osmanlılar hakimiyet kurmuşlardır. Hasankeyf en parlak dönemini Artuklular döneminde yaşamıştır. Merkezde bu dönemden kalan pek çok tarihi eser mevcuttur.


  Doğunun muhteşem tarihini ilmek ilmek dokuyan ve her taşında yaşanmış bir tarihi anlatan farklı bir güzelliğe sahiptir. Bu muhteşem tarihi korumak bizlerin görevidir. Hasankeyf üzerinde yapılması planlanan Ilısu Barajı, bu güzelliği sular altında kalma tehlikesi ile tehdit etmektedir. Hasankeyf’e sahip çıkmazsak bu tarih sular altında kalmaya mahkûm olacaktır.
Kaynak : http://www.batmanburada.com/batman/hasankeyf.htm

Gezilecek Yerler
El Rızk Camii: Eyyubiler döneminde Sultan Süleyman tarafından inşa ettirilmiştir El Rızk Camii. Cami, Dicle Nehri'nin kıyısındaki On Kemerli DDY Köprüsü'nün ayağına oldukça yakındır. Her ne kadar harap bir durumda olsa bile, sağlamlığıyla ve el işçiliğiyle göz dolduran minaresi görülmeye değerdir.

Sultan Süleyman Camii: El Rızk Camii gibi Eyyubiler dönemi eserlerinden biridir Sultan Süleyman Camii. Miladi takvime göre 1407 yılında inşa edilen caminin banisi Sultan Süleyman'dır. Özellikle minaresi ile dikkatleri üzerine çeker.

İmam Abdullah Zaviyesi: Hz. Muhammed (Sav)'in amcası Cafer-i Tayyar'ın oğlu olan İmam Abdullah'a ait olduğu bilinen zaviye, Dicle Nehri'nin kuzeyinde bulunmaktadır. İmam Abdullah Zaviyesi, her yıl haziran ayında köylüler tarafından yoğun bir şekilde ziyaret edilmektedir.

Zeynel Bey Kümbeti: Hasankeyf'te Akkoyunluların hüküm sürdüğü dönemde inşa edilmiştir Zeynel Bey Kümbeti. Türbe, Dicle Nehri'nin kuzeyinde bulunuyor. 1460-1486 yılları arasında inşa edilmiştir. Mimari açıdan oldukça dikkat çekicidir. Türbenin mimarisi silindirik olup, üzeri bir külahla kapatılmıştır.

Hasankeyf Kalesi: Dicle Nehri'nin güzelliğine tarihi bir atmosfer serpiştiren yapılardan biri de Hasankeyf Kalesi'dir. M.S. 363 yılında Bizanslılar tarafından inşa edilmiş olan kale, birçok medeniyet tarafından ele geçirilmiştir. Kalenin birçok kitabesi bulunmakla birlikte, iki kapısı vardır. Hasankeyf Batman gezinizde kaleyi ziyaretleriniz arasına dahil edebilirsiniz.
Kaynak:http://hasankeyf.neredekal.com/gezilecek-yerler-tarihi-mekanlar/
Genel bilgi almak için tıklayın


Belgesel

Yorumlar